پنج گنبد شیشه ای مشهور جهان
گنبدهای شیشهای با توجه به کاربرد شیشه و فلز جلوه و شکوه خاصی دارند. معماری مدرن نگاه خاصی به این نوع سازهها داشته و در حال حاضر دهها نوع از این نوع بناها در سراسر جهان ساخته شده است. شیشه به دلیل خاصیت انعکاسی و همینطور قابلیت عبور نور در معماری امروز مورد توجه واقع شده است تا حدی که بنای هرمی شکل روی موزه لوور هم با استفاده از این متریال طراحی و ساخته شد. در این مطلب به پنج گنبد شیشه ای مشهور جهان میپردازیم.
گلوبال سنتر چنگدو
بزرگترین گنبد شیشهای جهان در منطقه چنگدو در استان سی چوان از کشور چین قرار دارد. این گنبد بهواقع پوشش شهر کوچکی است که در زیر آن قرار دارد؛ شهری شامل مرکز خرید، روستایی با آبوهوای مدیترانهای، ساحل مصنوعی، رستوران، شهربازی و حتی هتل.
این گنبد با طول ۵۰۰ متر و عرض ۴۰۰ متر توسط زاها حدید معمار انگلیسی- عراقی ساخته شده است. این مجموعه ۱۹ میلیون متر مربع مساحت داشته و ارتفاع بالاترین نقطه گنبد با زمین حدود ۱۰۰ متر است.

5 گنبد شیشه ای معروف دنیا – سقف های نورگیر بینظیز
کوریتیبا
باغ گیاهشناسی کوریتیبا در کشور برزیل، دیگر گنبد شیشهای مشهور در جهان است. این ساختمان که برای ساخت آن از کاخ کریستال لندن الهام گرفته شده، گلخانهای است از فولاد و شیشه با مساحتی بالغبر ۴۶۰ متر مربع. این گلخانه زیبا در سال ۱۹۹۱ در مرکز شهر کوریتیبای برزیل ساخته شد که هماکنون از نقاط مشهور گردشگری در برزیل است. . داخل این اثر هنری مملو از گیاهان گوناگون و کمیاب است و اطراف آن با آب فشان ها و فواره های زیادی احاطه شده است.

5 گنبد شیشه ای معروف دنیا – سقف های نورگیر بینظیز
مرکز هنرهای نمایشی پکن
سازهی شیشهای بعدی که یک بیضی بسیار بزرگ است هم در چین قرار دارد، اما این بار در پکن. مرکز ملی هنرهای نمایشی پکن با مساحتی حدود ۱۲۰۰۰ مترمربع ازجمله شاهکارهای معماری مدرن محسوب میشود که در سال ۲۰۰۷ به دست پائول اندرئو طراحی شده است. این بنا که از شیشههای تیتانیومی ساخته شده است، شامل بخشهایی چون: سالن کنسرت، خانهی اپرا و هر مکان دیگری ست که به هنر اختصاص دارد. این سازهی شیشه ازنظر چینیها یک تخممرغ بسیار بزرگ است که در میان یک دریاچه مصنوعی ساخته شده است.

5 گنبد شیشه ای معروف دنیا – سقف های نورگیر بینظیز
رایشستاک
رایشستاک نام بنایی است که از سال ۱۸۹۴ تا سال ۱۹۳۳ پارلمان آلمان آن مستقر بوده است. این بنای قدیمی بعد از آتشسوزی در سال ۱۹۳۳، توسط نورمن فاستر مورد طراحی مجدد قرار گرفت و در سال ۱۹۹۳ یک گنبد شیشهای بهجای گنبد تخریب شدهاش در جنگ جهانی دوم، بر بالای آن نصب شد که شهرت جهانی آن را چند برابر کرد. این گنبد کریستالی دید ۳۶۰ درجه به شهر برلین دارد و نور را به خوبی از خود عبور می دهد، ولی برای عدم انعکاس نور مستقیم آفتاب به سالن مجلس، نقابی متحرک برای آن طراحی و در زیر گنبد شیشهای نصب شده است.

5 گنبد شیشه ای معروف دنیا – سقف های نورگیر بینظیز
گنبد خیار ترشی
خیار ترشی نامی است که بر بنایی خیاری شکل در شهر لندن نهاده اند. این بنا که نوعی گنبد مدرن محسوب میشود درواقع آسمان خراشی است ۴۱ طبقه که ۱۸۰ متر ارتفاع دارد و بدنه بیرونی آن تماماً از شیشه است. خیار ترشی که در سال ۲۰۰۳ به پایان رسید را هم نورمن فاستر طراحی کرده و موفق به کسب جایزه بهترین معماری در بریتانیا از طرف موسسه سلطنتی (RIBA) شده است. استفاده از صفحات شیشه ای در این بنا باعث ورود هرچه بیشتر نور و گرما و به داخل آن شده که مصرف انرژی را نسبت به ساختمان های مشابه با فعالیت یکسان، به صورت محسوسی پایین می آورد.

5 گنبد شیشه ای معروف دنیا – سقف های نورگیر بینظیز