آبیاری روف گاردن یکی از چالشهای ایجاد فضای سبز روی پشتبام در راستای بهبود دکوراسیون داخلی منزل است. بیایید قبول کنیم که آبیاری گیاهان بهصورت دستی، کاری طاقتفرساست. به همین علت باید به دنبال روشهای بهتری برای انجام این کار باشیم. عملیات آبیاری لزوماً نباید بهصورت دستی و مکانیکی صورت بگیرد. در حالت ایدهآل باید از یک سیستم آبیاری خودکار برای آب دادن به گیاهان استفاده کنید. بااینحال، نصب سیستم آبیاری اتوماتیک میتواند گران تمام شود. اگر مساحت باغ بام شما زیاد نباشد، میتوانید با کمی خلاقیت خودتان یک سیستم اتوماتیک را برای آبیاری روف گاردن بسازید.
آبیاری روف گاردن با سیستم قطرهای
سیستمهای آبیاری برای انجام عملیات، شبکهای از لولهها و اتصالات را به کار میگیرند. این لولهها وظیفه انتقال آب و رساندن آنها به گیاهان را بر عهده دارند. یکی از سیستمهای آبیاری، سیستم آبیاری قطرهای است که سازوکار سادهای دارد.
سیستم قطرهای با هیدراته نگه داشتن گیاهان بهطور مداوم، آبیاری روف گاردن را ساده میکند. این یک آلترناتیو کارآمد برای آبیاری دستی محسوب میشود که نیاز گیاهان به آب را بهخوبی تأمین مینماید. درحالیکه خرید و نصب سیستم آبیاری، همواره یکی از گزینههای روی میز است، ولی برای آبیاری بام سبز راههای ارزانتری هم وجود دارند.
روشهای خانگی آبیاری روف گاردن بهصورت خودکار
استفاده از یک شلنگ، یک بطری پلاستیکی یا یک سطل، ایدههای بسیار خوبی برای آبیاری روف گاردن بهصورت غیر دستی هستند. ساخت سیستم آبیاری قطرهای روف گاردن با استفاده از این وسایل، شاید کمی پیشپاافتاده به نظر برسد؛ ولی شک نکنید که خیلی زود به کارایی آن پی خواهید برد.
1. آبیاری قطرهای روف گاردن با شلنگ
شلنگ معمولی باغبانی، مته و درپوش پیچی برای پرس کردن انتهای شلنگ، تمام وسایلی هستند که در این روش آبیاری روف گاردن به آنها نیاز دارید.
با استفاده از متهای با عرض یکچهارم اینچ، روی یک سمت شلنگ، سوراخهایی را با فواصل مساوی در امتداد یکدیگر ایجاد کنید. بعد از ایجاد سوراخها، درپوش پیچی را روی انتهای باز شلنگ قرار دهید. این کار باعث میشود که آب به جای سر شلنگ از سوراخهای روی آن خارج شود و بهطور یکنواخت، سطوح موردنظر را پوشش دهد.
حالا شلنگ را به شیر آب وصل نموده و شیر را باز کنید تا فرایند آبیاری روف گاردن آغاز شود. در هر وعده آبیاری، شیر آب را 30 دقیقه باز بگذارید و با در نظر گرفتن میزان بارندگی، این فرایند را هر چند روز یکبار تکرار کنید. ضمناً برای آبیاری مناطق بزرگتر میتوان شلنگ دیگری را با چسب برزنتی به شلنگ اول وصل کرد.
ناگفته پیداست که اجرای این سیستم آبیاری مستلزم دسترسی آسان به شیر آب روی پشتبام است.
2. آبیاری قطرهای روف گاردن با بطری پلاستیکی
سیستم آبیاری روف گاردن با استفاده از بطری پلاستیکی یک روش عالی مخصوصاً برای آبرسانی به گیاهان گلدانی محسوب میشود. برای اجرای این روش به یک بطری، پونز، مقداری چسب و یک میله کوچک نیاز دارید.
یک بطری پلاستیکی خالی را بردارید و پس از بُریدن مقداری از انتهای آن، با استفاده از یک پونز، چهار سوراخ کوچک روی درپوش بطری ایجاد کنید. بطری را با آب پر کنید و درپوش آن را محکم ببندید. حالا بطری را برعکس نگه دارید تا آب موجود در آن شروع به تخلیه کند. در ابتدا ممکن است میزان ریزش آب از بطری زیاد باشد ولی جای نگرانی نیست؛ چون بهمحض ایجاد خلأ در داخل بطری، آهنگ خروج آب از سوراخهای روی درپوش کُند خواهد شد. بطری را با استفاده از یک چسب قوی به یک میله چوبی یا فلزی متصل کنید. وقتی از استحکام کافی اتصال بطری به میله مطمئن شدید آن را بهصورت وارونه در گلدان یا خاک قرار دهید.
قرارگیری بطری در عمق خاک یا گلدان باید طوری باشد که درپوش کمی پایینتر از سطح خاک بماند. ولی نه آنقدر پایین و عمیق که برای ریشههای گیاه مزاحمت ایجاد کند. همزمان با گرم شدن بطری با نور خورشید، فشار مضاعفی در محفظه آن ایجاد میشود. فشاری که آب را بهتدریج و با آهنگ کُند از بطری خارج میسازد. آب درون بطری بسته به اندازه آن گاهی تا یک هفته میتواند دوام داشته باشد.
زمانی که بطری خالی شد، میتوانید بهآسانی و از طریق برشی که در کف آن ایجاد کردهاید، مجدداً آن را پر کنید.
3. آبیاری قطرهای روف گاردن با سطل
استفاده از سطل یکی از بهترین روشهای آبیاری روف گاردن است که بهواسطه آن میتوان میزان آب دریافتی گیاهان را بهخوبی کنترل کرد. این روش مخصوصاً برای آبیاری باغچههایی که در بسترهای برجسته ایجاد میشوند، یک راهکار کارآمد است. برای اجرای این سیستم به یک سطل با ظرفیت مناسب نیاز دارید. یک سطل 5 گالنی یا حدوداً 20 لیتری میتواند بهترین انتخاب باشد.
مته، قیچی، انبردست، لوله پلیاتیلن ( یا وینیل) و یک شیر قطع و وصلکننده از دیگر ابزارهایی هستند که باید آنها را تهیه کنید.
با استفاده از متهای کوچک، یک سوراخ یک اینچی روی بدنه سطل ایجاد کنید. بهتر است این سوراخ پایینتر از محل قرارگیری دسته سطل باشد تا حمل سطل به بخشهای مختلف روف گاردن آسانتر باشد. در مرحله بعد، یک قطعه سی سانتیمتری از لوله پلیاتیلن یکچهارم اینچی را برش دهید. با استفاده از انبردست یا دمباریک لوله را از طریق سوراخی که ایجاد کردهاید به داخل سطل هدایت کنید. حالا برای ایجاد یک سیستم قطرهچکانی قابل تنظیم، یک شیر قطع و وصلکننده را روی انتهای لوله که در خارج از سطل قرار گرفته نصب کنید. حالا سطل را درون باغچه قرار دهید و سر لوله را کمی به داخل خاک فشار دهید؛ شیر را باز کنید تا آب بهآرامی به سمت ریشه گیاهان هدایت شود. برای آبیاری چند قسمت با استفاده از روش سطلی، میتوان انشعابهای بیشتری برای لولهی خارجی ایجاد کرد.
ناگفته نماند که علیرغم سادگیِ کلی این روش، اجرای آن در مقایسه با دو روش قبل به مهارت فنی بالاتری نیاز دارد.
سخن آخر
طراحی یک سیستم اثربخش برای آبیاری روف گاردن، موضوعی متفاوت از ایجاد آن است. یک باغ بام زیبا برای سرسبزی و دوام به آبیاری منظم نیاز دارد. عدم تدارک یک سیستم مؤثر آبیاری میتواند شوق و انگیزه نگهداری از گیاهان را به یاس تبدیل کند. البته اهمیت این موضوع تا حد زیادی به نوع گیاهانی (از نظر میزان نیاز به آب) که برای پرورش و نگهداری انتخاب میکنید، بستگی دارد.
اگر مساحت زیادی از پشتبام را به اجرای روف گاردن اختصاص دادهاید، نصب سیستم آبیاری اتوماتیک بهترین آپشن است. ولی اگر یک باغ بام کوچک و ساده دارید، خودتان میتوانید یک سیستم آبیاری اتوماتیک و درعینحال ساده برای آن بسازید. در این مقاله از کاژه سه راهکار آسان را برای این منظور به شما عزیزان معرفی کردیم.