پساز پشت سر گذاشتن مراحل سفتکاری ساختمان، نوبت به نازککاری میرسد. این مرحله نقشی اساسی در ساخت ظاهر ساختمان داشته و آن را برای سکونت آماده میسازد. پساز انجام گچکاری آنچه که به محیط و فضای داخلی خانه و دکوراسیون آن جلوه بیشتر و بینظیری میبخشد، هنر گچبری میباشد. این هنر از دیر باز و قدیم الایام در خانههای ایرانی به کار گرفته می شده و به شکلهای مختلفی توسط استادکاران ماهر به مرحله اجرا میرسیدهاست.
همین امر سبب شده است که انواع گچبری در ساختمان و ساخت دکوراسیون داخلی بهوجود آید. بهمرور زمان و با تغییر در سلیقه مردم و ساخت خانهها و آپارتمانهایی با سبک مدرن، در هنر گچبری نیز تغییرات زیادی اتفاقافتاده است. در برخی از خانهها، از همان روش گچبری سنتی و طرحهای قدیمی استفاده می شود و در خانههای مدرن و با معماری جدید، از طرحهای نو و مطابق با دکوراسیون داخلی استفاده میشود.
در این محتوا در نظر داریم به معرفی انواع گچبری در ساختمان بپردازیم. معرفی انواع گچبریها، علاوهبر افزایش اطلاعات عمومی کاربران، به آنها در انتخاب گزینه ای مطابق با سلیقه و دکوراسیون ساختمانشان کمک بسزایی خواهد کرد.
معرفی انواع گچبری در ساختمان
گچبری هنری است که محیط داخلی خانه را زیبا و منحصربهفرد می سازد. این گچبری در اتاقها به شکلهای سادهتر و در سالنهای پذیرایی با جلوه بخشی، تنوع و نقش و نگار بیشتر، قابلاجرا خواهد بود. انواع گچبری در ساختمان در دو دسته کلی طبقهبندی میشود، که عبارتند از: گچبری سنتی یا کلاسیک و گچبری مدرن .در ادامه به معرفی هر یک از این دو نوع و بیان ویژگی آنها خواهیم پرداخت:

– گچبری سنتی (کلاسیک)
این همان گچبری است که در خانههای قدیمی با طرحهای شلوغ، پرنقشونگار و گاهی همراه با رنگ همراه بوده و با الهام از طبیعت و بهشت به نقش کشیده میشده است. طرح های کارشده در این نوع گچبری سرشار از گل، پرنده، درخت و باغ بوده و برای دکوراسیون سنتی بسیار جلوهگر خواهد بود. امروزه از رنگهای سادهتر در رنگآمیزی اینگونه گچبری استفاده میشود از جمله رنگ: طلایی، نقرهای و کرم. گچبری کلاسیک خود به چند دسته که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت، قابل طبقه بندی می باشد:
• گچبری معرق
این نوع گچبری همچون گچبریهای آماده امروزی بوده و مانند کاشیکاری، قطعات آن به صورت جداگانه آمادهشده و در کنار هم قرار گرفته و سپس ملات گچ در پشت آنها ریخته میشود تا به نقش کاملی تبدیل شوند. اینگونه گچبری های آماده به واسطه خمیر گچ در محل مورد نظر قرار گرفته و میچسبند.
• گچبری لایهای
در این نوع گچبری، لایه گچ کشته را در محلی که قبلاً زیرسازی شدهاست، قرار داده و سپس لایه بعد را بر روی آن گذاشته و طرح موردنظر را پیادهسازی میکنند. در این روش بهصورت لایهلایه طرح آمادهشده و اجرا میگردد و در گچبری هایی که رنگی بوده و دارای لایههای رنگی هستند، این روش بسیار پرکاربرد می باشد. بدینترتیب لایههای رنگی در موقعیت مناسب قرار میگیرد و در نهایت گچکار، با ابزار خود و برشکاری، رنگ لایه های زیرین را در طرح نمایان می سازد.
• گچبری هشته یا برهشته
گچبری هشته یا بر هشته از واژه برجسته گرفته شدهاست. در این سبک، طرحهای گچبری بهصورت برجستهتر بر روی دیوار یا سقف نمایان میگردند. از این نوع گچبری ها بیشتر در سقف استفاده میشود و امروزه بهصورت مستطیل، شش و هشتضلعی و با رنگآمیزی و نقاشی های منحصر به فرد و به صورت آماده و نورپردازی شده به فروش رسیده و در سقف و اطراف چراغ کار گذاشته میشوند.

• گچبری کلوخی
این نوع گچبری که با تلفیقی از گچبری ایرانی و غربی همراه می باشد، در گذشته در معماری ایرانی وارد شده که دارای طرحهای ساده و خلوت بوده و با ترکیبی از حاشیه و طرحهای ظریفی از گچبری اسلیمی اجرا می شوند. در خانههایی که چیدمانی ساده و درعینحال با الهام از فرهنگ غربی دارند، این نوع گچبری بسیار زیبایی بخش خواهد بود.
– گچبری مدرن
در این نوع گچبری از طرحهای شلوغ و پر کار و پر از گل و بوته خبری نبوده و از خطوط بسیار ساده و اشکال هندسی تودرتو در طراحی آن استفاده می شود. در گچبری مدرن از روشهایی برای تولید اشکال جدید و درعینحال فانتزی استفاده میشود از جمله این روش ها می توان به رابیتس و راویز کاری اشاره کرد.
ساخت انواع گچبری در ساختمان با کاژه
مجموعه کاژه همواره در نظر داشتهاست که با بکار بردن انواع گچبری در ساختمان، در کنار کلیه کارفرمایان بوده و با اطلاعاتی که در اختیار آنها قرار میدهد، آنها را در انتخاب یاری خواهد کرد. کلیه روشهای گچبری ساختمان توسط تیم متخصص و باتجربه کاژه، به بهترین شکل ممکن و با کمترین هزینه قابل پیادهسازی خواهند بود.
با سپردن اجرای دکوراسیون داخلی منزل و بازسازی ساختمان قدیمی خود به کاژه، نتیجه مطمئن و مطلوبی به دست خواهید آورد. این مجموعه سعی بر آن دارد که با بکار بردن بهترین مواد اولیه و استفاده از بهترین و بروزترین روشها، کارنامه درخشانی از خود برجای باقی گذارد.