نوسازی اسکای لایت، شکلی از سرویس و نگهداری این سازهی لاکچری و محبوب است که در فواصل زمانی، ناگزیر به انجام آن خواهید شد.
اسکای لایت ها در دکوراسیون داخلی ساختمانهای امروزی، جایگاه ویژهای دارند. آنها با ماهیت شفاف خود، نور را به فضای درونی ساختمان میآورند و نمایی چشمگیر و متمایز به آن میبخشند. این روشنایی طبیعی، نهتنها ساختمان را بزرگتر نشان میدهد بلکه از بسیاری از جنبههای دیگر مانند سلامت روح و روان نیز مزایای ارزشمندی دارد. بااینحال، گذر زمان حتی لوکسترین سازههای ساختمانی را نیز دچار عیب و نقص میکند. مسئلهای که مستلزم عیبیابی و رفع فوری ایرادات است. اسکای لایت نیز این قاعده مستثنا نیست. به همین دلیل اگر میخواهید سقف نورگیر شما همواره در بهترین حالت ممکن قرار داشته باشد، باید برای نوسازی اسکای لایت ساختمان اهمیت زیادی قائل شوید.
تعویض یا نوسازی اسکای لایت؟
وقتی نقص یا ایرادی در اسکای لایت بروز میکند با یک سؤال مهم روبرو میشویم: تعویض یا نوسازی اسکای لایت؟ برای اظهارنظر در این زمینه و ارائه یک پاسخ قطعی و مطمئن به این سؤال، باید نظر متخصصان را جویا شد.
گاهی وضعیت یک سازه از حیث سلامت و کارکرد، آنقدر وخیم است که شاید گزینهای جز تعویض آن وجود نداشته باشد. در چنین مواقعی، تعمیر و نوسازی معمولاً مشکل را حل نمیکند. چون حتی اگر راهکاری هم وجود داشته باشد، احتمالاً موقتی خواهد بود و مشکل بعد از مدتی، دوباره نمایان میشود. تعویض اسکای لایت نسبت به تعمیر و نوسازی آن، هزینه بیشتری را روی دستتان میگذارد. ولی همانطور که گفتیم، گاهی تنها گزینه روی میز است.
در سوی مقابل ممکن است وضعیت سازه آنقدرها بحرانی و نامساعد نباشد. در چنین حالتی، باید نوسازی اسکای لایت را در دستور کار قرار داد. مگر اینکه از ظاهر اسکای لایت فعلی خسته شده باشید و به دنبال بهانهای برای نصب اسکای لایت جدید بگردید! در اغلب مواقع، نوسازی راهکاری منطقیتر و ارزانتر در قیاس با تعویض است. پایش و مراقبت مستمر از سقف نورگیر در طول زمان، احتمال بروز نقصهای شدید و متعاقباً نیاز به تعویض اسکای لایت را به حداقل میرساند.
متداولترین نقصهایی که مستلزم نوسازی یا تعویض اسکای لایت هستند
تغییر رنگ و نشتی اسکای لایت ازجمله متداولترین ایراداتی هستند که در این سازه بروز میکنند. ایراداتی که در عین رایج بودن، معمولاً جای نگرانی ندارند و با یک سرویس و نوسازی ساده قابلحل هستند.
البته گاهی همین ایرادات ممکن است از نیاز به تعویض سازه حکایت کنند. درواقع نوع برخورد با یک ایراد به شدت و از آن مهمتر به عامل بروز آن بستگی دارد. مثلاً گاهی ممکن است نشتی اسکای لایت، به وجود مشکلات ساختاری در خودِ سازه یا سقف مربوط باشد. در چنین حالتی، ممکن است بهترین راهکار، تعویض سازه باشد. ولی چهبسا نشتی، از خرابی درزگیرها نشئت بگیرد که در این حالت بهراحتی میتوان مسئله را حل کرد. بهطور کلی، نوسازی اسکای لایت میتواند هم به جنبهی کارکردی آن (مثل رفع نشتی، درز، تَرَک و …) و هم به جنبه ظاهری آن (تعویض شیشه یا فریم) مربوط باشد.
عوامل مؤثر بر قیمت نوسازی اسکای لایت
قیمت نوسازی اسکای لایت به مشخصات پروژه بستگی دارد. مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت عبارتاند از:
- ارتفاع و قابلیت دسترسی
- میزان شیب یا سرازیری
- نوع اسکای لایت
در اینجا نگاهی مختصر و مفید به هر کدام از این عوامل خالی از لطف نیست.
1. ارتفاع و دسترسپذیری
دشواری دسترسی داخلی و خارجی میتواند هزینه نوسازی اسکای لایت را گاهی تا 30% بالا ببرد. هر چه نورگیر شما در نقطه بلندتری تعبیه شده باشد، دسترسی به آن دشوارتر و هزینه کار بیشتر خواهد بود.
2. میزان شیب
اکثر اسکای لایت ها برای نصب روی سقفهایی با شیب 15 تا 60 درجه (نسبت به سطح افق) طراحی میشوند. بنابراین اگر شیب سقف شما فراتر از این میزان باشد، هزینه نوسازی اسکای لایت میتواند تا 20% افزایش پیدا کند. بهطور کلی، رابطه مستقیمی بین شیب سقف با هزینه نوسازی وجود دارد. بنابراین عجیب نیست که تعمیر سازههایی مثل اسکای لایت تخت در قیاس با اسکای لایت گنبدی یا اسکای لایت هرمی ارزانتر تمام شود.
3. نوع اسکای لایت
هزینه نوسازی و تعمیر اسکای لایت به نوع سازه نیز وابستگی زیادی دارد. بهطور کلی، اسکای لایت های لولهای یا Tubular معمولاً ارزانترین پروژههای نوسازی هستند. این نوع سقف نورگیر، حداقلِ فضا را روی سقف اشغال میکند و به درزگیری و کار کمتری نیاز دارد. در مقابل، اسکای لایت های مدرنتر نظیر هرمی و گنبدی، به کار بیشتر و پرداخت هزینه نوسازی بالاتر نیاز دارند.
هزینه نوسازی اسکای لایت را میتوان بر مبنای ثابت یا تهویه دار بودن آن نیز مورد سنجش قرار داد. اگر اسکای لایت شما از نوع تهویه دار باشد، احتمالاً باید بودجه بیشتری را به نوسازی آن اختصاص دهید. چراکه این نوع سقف نورگیر، ساختار پیچیدهتری داشته و مکانیسمهای متعددی را در برمیگیرد.
سخن آخر
فراموش نکنید که زمان، عاملی مهم در بحث نوسازی یا تعویض اسکای لایت است. یک سقف نورگیر بهطور میانگین میتواند بین 20 تا 40 سال عمر مفید داشته باشد. بااینحال، اکثر نورگیرهای مدرن باید هر 10 سال یک بار تعویض یا دستکم تعمیر شوند. البته میزان دوام اسکای لایت در وهله اول به کیفیت آن و همینطور شرایط محیطی (وضعیت آبوهوا) بستگی دارد. با همه این اوصاف، اگر خواهان حداکثر کارایی و ماندگاری سقف نورگیر هستید، همواره شرایط ظاهری و کارکردی آن را زیر نظر داشته باشید. یادتان باشد که کوچکترین ایرادات، دخالت فوری را میطلبند.
بد نیست این گفتار از کاژه را با تأکید بر دقت و کیفیت عملیات نوسازی به پایان برسانیم. اگر دارای حد مناسبی از مهارت فنی هستید، شاید به این فکر بیفتید که نوسازی سقف نورگیر را خودتان انجام دهید. این ایده شاید در نگاه اول، جذاب و مقتصدانه باشد. ولی اکثر صاحبنظران، انجام چنین کاری را توصیه نمیکنند. سازههای سقفی مانند اسکای لایت، بسیار حساس هستند و کوچکترین خطاها میتوانند تبعات سنگینی را به دنبال داشته باشند. آزمون و خطا در چنین پروژههایی، به هیچ عنوان منطقی نیست. بنابراین بهتر است در مقابل ایدههای وسوسهانگیز مقاومت کنید و نوسازی اسکای لایت خود را به متخصصان امر بسپارید.
گروه کاژه با سالها سابقه و تجربه در حوزه بازسازی ساختمان و دکوراسیون، آماده اجرای انواع پروژههای اسکای لایت با بالاترین کیفیت، دقت و ایمنی ممکن برای شما عزیزان است.