در زمان های نه چندان دور هر چیزی را که کاربری خود را از دست میداد یا به نوعی دیگر قابل استفاده نبود را دور میریختند و یا از بین میبردند. سال ها زمان برد تا متوجه مفهومی با اهمیت به نام بازیافت شویم و از آن به درستی استفاده کنیم. اکثر چیزهایی که در اطراف خود میبینیم به شیوه های مختلف قابل بازیافت هستند و میتوان آنها را برای استفاده دوباره آماده کرد. از کوچکترین وسایل مانند بطری ها تا سازه های عظیمی مانند ساختمان ها میتوانند به چرخه مصرف بازگردند. بازسازی ساختمان اسمی است که برای بازیافت ساختمان ها و آماده سازی دوباره آنها برای استفاده به کار برده میشود.
بازسازی ساختمان به خصوص در شرایط عدم ثبات اقتصادی عملی بسیار منطقی و قابل قبول تلقی میشود. این کار باعث صرفه جویی قابل توجه در منابع میشود و در نهایت به حفظ محیط زیست و منابع با ارزش و محدود زمین کمک میکند.
بازسازی ساختمان دقیقاً چه مفهومی دارد؟ مزایای بازسازی چیست؟ بازسازی ساختمان چه اهمیتی دارد؟ برای بازسازی چه مراحلی را باید طی کرد؟ اگر به دنبال پاسخ این پرسش ها هستید، تا انتها با ما همراه باشید.
بازسازی ساختمان چیست؟
با گذشت چند سال از عمر یک ساختمان وارد مرحلهای میشویم که ساختمان دیگر کارآیی و زیبایی خود را ندارد و دیگر نمیشود آن را همین گونه که هست نگه داشت. در اینجا ما باید تصمیم بگیریم که ساختمان را تخریب کنیم و دوباره در زمین آن ساختمان تازهای بنا کنیم یا این ساختمان را بازسازی کنیم.
در حال حاضر و با توجه به شرایط موجود مورد دوم یعنی بازسازی ساختمان بسیار پسندیده تر است. تخریب ساختمان تنها زمانی پیشنهاد میشود که ساختمان کاملاً به مخروبه ای تبدیل شده باشد و امکان بازسازی به هیچ عنوان در آن وجود نداشته باشد. در غیر این صورت بازسازی گزینه بسیار مناسب و هوشمندانه تری است.
با بازسازی ساختمان بخش های مختلفی از ساختمان تحت بررسی و تغییر قرار میگیرد. در حین این کار استحکامات ساختمان قوی تر میشود، نمای خارجی و دکوراسیون داخلی تغییر میکند، قسمت هایی به نقشه ساختمان اضافه و یا کم میشود و حتی ممکن است کاربری ساختمان به طور کل تغییر داده شود. برای مثال یک ساختمان مسکونی قدیمی را با بازسازی به یک آموزشگاه تبدیل کرد.
در بازسازی مدرن تا زمانی که به سازه اصلی ساختمان آسیب نزند و باعث تخریب آن نشود هر چیزی امکان پذیر و قابل انجام است.
البته هر نوع ساختمانی را نمیشود بازسازی یا نوسازی کرد. برخی ساختمان ها به جهت ارزش تاریخی خود دارای شرایط متفاوتی هستند. این ساختمان ها را نمیشود به شیوه عادی و مانند ساختمان های معمولی بازسازی کرد. کار با این ساختمان ها قوانین و ضوابط متفاوتی دارند که مربوط به حفظ و مرمت آثار باستانی و تاریخی میشود و بازسازی یا هرگونه تغییر در این نوع ساختمان ها نیازمند تایید کارشناسان مربوطه است.
مزایای بازسازی ساختمان
کاهش هزینهها
بازسازی ساختمان به مراتب از نوسازی یا خرید ساختمان جدید هزینه کمتری دارد.
شخصی سازی ساختمان
با بازسازی، تمام جزئیات با توجه به خواست کارفرما طراحی و اجرا میشود.
صرفه جویی در مصرف انرژی
در بازسازی تمامی ساختمان متناسب با به روز ترین روش های صرفه جویی انرژی بازسازی میشود که در هنگام ساخت بنا وجود نداشته است.
خلق فضای جدید
در هنگام بازسازی میتوان فضاهای اضافه و بلااستفاده را حذف و فضا های مورد نیاز و جدید را به ساختمان اضافه کرد.
تقویت استحکامات
با گذر زمان این امکان وجود دارد که استحکام ساختمان کاهش پیدا کند. این شرایط به خصوص در زمان هایی مانند زلزله یا سیل میتواند بسیار مشکل زا باشد و کل ساختمان را با خطر تخریب رو به رو کند. با بازسازی این استحکامات بررسی و در صورت نیاز تقویت میشوند.
ظاهری جدید
در فرایند بازسازی دست به خلق یک ظاهر جدید زده میشود. ساختمان ها در گذر زمان ممکن است کسل کننده و تکراری شوند که با بازسازی و تغییر دکوراسیون این مشکل حل میشود. این مزیت به خصوص برای کسانی که از بیماری های روحی مانند افسردگی و اضطراب رنج میبرند بسیار مفید است و میتواند به سلامت هر چه زودتر آن ها کمک کند.
افزایش سرمایه
بازسازی ساختمان علاوه بر تقویت استحکامات و ایجاد ظاهری جدید، ارزش یک ملک را افزایش میدهد و با این کار میتوانید سرمایه خود را افزایش دهید.
اهمیت بازسازی ساختمان
ساختمان ها، مخصوصاً ساختمان های مسکونی که افراد در آن مدت زمان قابل توجهی را سپری میکنند، دارای ارزش مادی و به ویژه معنوی زیادی هستند. خانه ای که افراد کودکی خود را در آن سپری کردند، خوشی ها و ناخوشی ها را در آن محیط تجربه کردند و از آن محیط خاطره دارند، حتی اگر جنبه مادی آن را در نظر نگیریم قطعاً برای ساکنان سابق آن ارزشمند و شایسته حفظ و نگهداری است. بازسازی ساختمان خانه های قدیمی و احیای آن ها که دیگر شرایط مساعدی برای سکونت ندارند میتواند برای افراد بسیاری حائز اهمیت باشد.
اهمیت موارد زیست محیطی
اهمیت موارد زیست محیطی جنبه دیگری است که اهمیت بازسازی را مشخص میکند. تهیه، تولید و پرداخت مصالح ساختمانی مانند سنگ، آجر، سیمان و غیره همگی به صرف انرژی قابل توجهی نیاز دارد. این فرایند اثرات مخرب زیست محیطی دارد که در قرن اخیر به یک معضل جهانی بدل شده است. بازسازی ساختمان و استفاده دوباره از یک ساختمان قدیمی استفاده از مصالح را کاهش داده و به کاهش آلودگی جهانی و حفظ محیط زیست کمک شایانی میکند.
تا به حال به تغییر محل سکونت خود یا اگر صاحب شرکت هستید به تغییر محل کار خود فکر کرده اید؟ یکی از علت های نیاز به تغییر میتواند بیزاری ذاتی انسان از یکنواختی و سکون میباشد. در برخی موارد به چیزی بیشتر از یک تغییر دکوراسیون داخلی نیاز است و آن بازسازی ساختمان است. بازسازی ساختمان میتواند مشکل نیاز به تغییر و یکنواختی را به طور کل حل کند چون بازسازی بسیار عمیق تر از تغییر دکوراسیون است. این کار فضا را به گونه ای تغییر میدهد که گمان خواهید کرد که مکان خود را تغییر داده اید و نقل مکان کرده اید.
مراحل بازسازی ساختمان
ابتدا هدف خود را باید مشخص کنید. معلوم کنید دقیقاً بازسازی چه مواردی را شامل میشود و تا چه حد قرار است در فضا تغییر ایجاد کنید.
با یک مشاور با تجربه مشورت کنید و از آنها بخواهید ساختمان شما را بررسی کنند. برای مثال اگر بخواهید یک سقف شیشهای یا روف گاردن ایجاد کنید باید سقف ساختمان از نظر مقاومت مورد بررسی قرار بگیرد.
یک نقشه از ساختمان تهیه کنید و با کمک طراح و با توجه به خواسته های خود تغییرات و فرایند بازسازی را مشخص کنید.
مجوزهای لازم را از شهرداری و ارگان ها بگیرید. برخی بازسازی ها ممکن است به مجوز احتیاج داشته باشند.
استحکامات بنا را تقویت کنید و تاسیسات را در صورت نیاز تعویض کنید.
بعد از انجام کارهای مرتبط به زیربنا نوبت به بخش های زیباشناسی و انتهایی کار میرسد. در این بخش جزئیات بسیار مهم است و سعی کنید همه چیز در زیباترین و شکیل ترین شیوه ممکن انجام شود.
بعد از آن و با انجام کارهای مرتبط با دکوراسیون داخلی، بازسازی ساختمان شما با موفقیت به اتمام میرسد.