استفاده درست از شیشه در بخشهای مختلف ساختمان همیشه مورد استقبال عموم قرار گرفته است. شیشه در عین ایجاد حریم، شفافیت را نیز عرضه میکند و ارتباط بخشهای مختلف ساختمان با هم و یا با بیرون از ساختمان را حفظ میکند. از شیشه به گونههای مختلفی در ساختمان استفاده میشود. اتاق شیشهای یا پارتیشن شیشهای در فضای داخلی و جهت ارتباط بین بخشهای درونی و یا سقف شیشهای و گنبد شیشهای جهت ارتباط درون و بیرون، نمونههایی از استفاده شیشه در ساختمان هستند.
استفاده از سقف شیشهای یکی از راههای تامین نور طبیعی برای بخشهای مختلف ساختمان به خصوص بخشهایی مانند استخر، گلخانه و به صورت ترکیبی با روف گاردن است. یکی از اشکال مورد توجه در ایجاد سقف شیشهای، گنبد شیشهای است.
گنبد شیشهای چیست؟
گنبد شیشهای یک سازه بسیار خاص است که عمدتاً از شیشه و یک سازه نگهدارنده تشکیل شده است. این گونه جدید از گنبدها به جز استفاده در اماکن مذهبی مانند کلیساها در ساختمانهای مسکونی و تجاری نیز برای ایجاد تغییر در دکوراسیون داخلی استفاده میشود. این گنبد نوعی نورگیر سقفی (skylight) است که نور طبیعی را وارد ساختمان میکند. همچنین، نوعی المان تزئینی است و به جهت مصارف زیبایی شناختی نیز استفاده میشود. شیوه ساخت و اجراهای بسیار متفاوتی دارد که با توجه به انتخاب کارفرما، موقعیت بنا و ساختمان و دیگر مسائل انتخاب میشود.
تاریخچه ساخت گنبد با فرهنگ ایرانی – اسلامی پیوند خورده است و نمونههای عالی آن را در مساجد میتوان دید که عمدتاً با خشت و آجر ساخته و روی آن کاشی کاری و تزئینات کار میشود. این نوع گنبد اما با شیشه است و کاربرد متفاوتی دارد. از این نوع گنبد شیشهای در سقف ساختمانهای خصوصی، برجها، خانههای سبز، اتاقهای نور استفاده میشود. کاربرد آن میتواند صرفاً به علت زیبایی بصری باشد یا علت عملکردی مانند نورگیری داشته باشد.
انواع گنبد شیشهای از نظر شیشه آن
شیشههایی که در گنبد کار میشوند از نظر زیبایی و عملکرد دسته بندی میشوند. در دسته بندی زیبایی، جلوه و نمای آنها مهم است و در دسته بندی عملکرد، کاربرد آنها اهمیت دارد.
برخی برای دیدن آسمان شیشههای بدون طرح را برای اجرای گنبد شیشهای میپسندند و برخی ترجیح میدهند از شیشههای استین گلس یا همان شیشههای رنگی و طرحدار استفاده کنند. در این مدل، تکه شیشههای رنگی بر اساس طرح خاصی بر روی قاب فلزی اجرا میشوند.
شیشههای رنگی و طرحدار یکی از نام آشناترین هنرها برای ایرانیان است. این هنر ارزشمند، اصیل و خاطره انگیز از دیرباز در ایران، این خاک هنر پرور، رواج داشته است و به آن ارج داده میشود. در خانههای مسکونی قدیمی مانند خانه زینت الملوک شیراز، شیشههای رنگی نقش ویژهای در زیبایی خانه داشته اند. ظهر هنگام و با عبور نور از شیشهها محیط و فضای داخلی تبدیل به فضای دلنشین، بسیار زیبا و چشمگیر تبدیل میشود. یکی دیگر از معروف ترین رنگبندیهای شیشه رنگی، مسجد نصیرالملک است که تنها با استفاده از این شیشههای رنگی، فضایی را خلق میکند که همه محسور و محو زیبایی آن میشوند. جادویی که تنها سحر آن ترکیب صحیح، درست و دقیق نور و رنگ است.
در برخی مدلها میتوان از شیشههای متحرک استفاده کرد تا با باز گذاشتن آنها و همانند پنجرههای عادی تهویه مناسبی در فضای داخلی داشته باشیم. در برخی دیگر بر اساس نظر کارفرما یا به دلیل عملکرد انتخابی برای گنبد شیشهای ترجیح داده میشود که پنجرهها ثابت باشند و تهویه از روش دیگر صورت بگیرد.
ابعاد و اندازه گنبد شیشهای
در گذشته به علت کمبود و محدود بودن امکانات ساخت گنبد شیشهای با هر ابعاد و اندازهای امکانپذیر نبود. یکی از این علل مقاوم نبودن سازه گنبد در برابر زلزله به خصوص با متریال شیشه آن بود. همچنین وجود حفره بزرگ در سقف امکان ریزش سقف را افزایش میداد.
این مشکلات با پیشرفت تکنولوژی و ساخت سازههای بسیار مقاوم به طور کل مرتفع شد. با این که همچنان بهتر است گنبد بیش از حد بزرگ نباشد و استانداردهایی رعایت شود اما مشکلی در ساخت گنبد شیشهای بزرگ وجود ندارد.
معمولاً ابعاد بسیار بزرگ برای فضاهای تجاری کاربرد بیشتری دارد و در جلب توجه و جذب مخاطب بسیار عالی عمل میکند.ابعاد کوچکتر آن در فضاهای مسکونی با فضای محدودتر مورد استقبال قرار میگیرد.
البته این نکته نیز حائز اهمیت است که ساخت این نوع از گنبدها فقط به مرحله ساخت و اجرا محدود نمیشود. گنبد شیشهای به نگهداری و رسیدگی نیز نیاز دارند. با گذر زمان ممکن است قسمتهایی دچار آسیب شود یا گرد و خاک کیفیت نور ورودی را کاهش دهد و نیاز به رسیدگی داشته باشد. پس بهتر است این موارد را نیز هنگام انتخاب وسعت آن در نظر گرفت.
دریافت نور طبیعی از طریق گنبد شیشه ای
انسانها بیشتر زمان خود را در محیط داخلی میگذارند. در حال حاضر با گسترش برج سازی و سایه اندازی ساختمانها بر روی هم، میزان دریافت نورطبیعی از پنجرهها بسیار کم شده است. همچنین، استفاده از نور مصنوعی به جای نور طبیعی باعث کمبود ویتامین دی، افسردگی و سایر مشکلات جسمانی و روحی شده است. در برخی مواقع دیگر نیز به علت نگهداری گیاهان در محیط داخلی نیاز به تابش مستقیم نور خورشید وجود دارد. در هر صورت، گنبد شیشهای میتواند یک راه حل مطلوب برای تامین نور طبیعی در عین زیبایی باشد.
البته دریافت خیلی زیاد نور خورشید هم مشکلات مخصوص به خود را دارد. ایجاد خیرگی، گرمای زیاد و طاقت فرسا به ویژه در فصل گرما و غیره میتواند از مشکلات آن باشد. کنترل نور از نکات مهمی است که باید به آن توجه کرد. یکی از این راه حلها استفاده از استین گلس است. شیشههای رنگی علاوه بر زیبایی میتوانند شدت نور ورودی را نیز کم کنند.
همانطور که اشاره شد امکان دارد پس از مدتی شیشهها با گرد و خاک پوشیده شوند و شدت نور ورودی کاهش پیدا کنند. برای حل این مشکل باید در بازه زمانی مناسب شیشهها بررسی شوند و رسیدگی لازم انجام شود.
تهویه از مزایای گنبد شیشهای با دریچههای متحرک
یکی دیگر از کاربردهای بسیار با ارزش گنبد شیشهای ایجاد تهویه مناسب برای فضاهای داخلی است. در صورتی که دریچههای متحرکی در قسمتهایی از گنبد تعبیه شده باشد میتوانیم با بازگذاشتن آن ها به تهویه هوای مناسب کمک کنیم.
برای مثال در تابستان با همین کار به ظاهر ساده میتوان از افزایش دما و ایجاد اثر گلخانهای جلوگیری کرد. همچنین با باز گذاشتن یک پنجره دیگر در جای دیگر ساختمان میتوان یک جریان هوای مطلوب ایجاد کرد که در گرمای تابستان به خنک کردن محیط داخلی کمک کند.
معرفی بهترین شرکت ارائه خدمات در زمینه ساخت و اجرای گنبد شیشه ای
حال که درباره مزایا، کاربردها و جلوههای بصری گنبد شیشهای صحبت کردهایم، وقت آن رسیده است تا بهترین شرکت ارائه خدمات در این زمینه را به شما معرفی کنیم. گروه هنری کاژه با سالها تجربه در ساخت، اجرا و ارائه خدمات نگهداری و رسیدگی حتی پس از اتمام کار در خدمت مشتریان و کارفرمایان گرامی است. این گروه با در اختیار داشتن بهروز ترین و بهترین امکانات و مصالح ساخت گنبد شیشهای و سابقه کار موفق و درخشان در ایران و خارج از ایران آماده در دست گرفتن پروژههای شما کارفرمایان عزیز است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق راههای ارتباطی تماس حاصل فرمایید.