استفاده از تکنیک استیند گلس در درب و پنجره ی اماکن مختلف و در گنبدهای شیشه ای که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند، در عصر حاضر به وفور دیده می شود. همان طور که می دانید این تکنیک، استفاده از شیشه های رنگی برش خورده ای است که به کمک نوارهای سربی و یا متریال های دیگر، به هم متصل می شوند و طرح خاصی را به وجود می آورند. اما این تکنیک از چه زمانی وارد معماری شده است؟ حال می خواهیم به شرح تاریخچه ی مختصری از استیند گلس در معماری و کاربردهای مختلف آن در زمان گذشته بپردازیم.
تاریخچه ی استیند گلس
طبق تحقیقات انجام شده، رنگ کردن شیشه ها و به وجود آمدن شیشه ها ی رنگی، از زمان مصر باستان آغاز شده است. اما شواهد نشان می دهد که استیند گلس برای اولین بار در سال 1100 به وجود آمده است و استفاده از شیشه های رنگی، طبق تکنیک استیند گلس، در ساخت انواع پنجره ها، به عنوان هنر و صنعتی جداگانه، از قرون وسطی، رواج یافته است. اولین نمودهای استیند گلس، در پنجره های عظیم کلیساهای سبک گوتیک دیده می شوند و بخشی از شناسه و هویت این کلیساها را تشکیل می دهند.
اهداف استفاده از استیند گلس در کلیساهای گوتیک قرون وسطی
استفاده از شیشه های استیند گلس، در درجه ی اول به منظور القای شکوه و عظمت در کنار زیبایی نورها و رنگ های مختلف بوده است. کلیساها در آن زمان جز اماکن صاحب قدرت بودند و جایگاه والایی در جامعه داشتند. از این رو ظاهر و زیباییشان در معماری از اهمیت بسیاری برخوردارد بوده است. استفاده از شیشه های استیند گلس در این کلیساها، بر زیبایی و شکوه آن ها می افزود و حس بسیار معنوی و خاصی را به افراد القا می کرد، به گونه ای که افراد به محض ورود به این کلیساها و قدم برداشتن در بین انوار رنگی نور، خود را در فضایی بهشتی متصور می شدند.
از دیگر اهداف استفاده از استیند گلس، می توان به اهداف آموزشی اشاره کرد، چرا که در آن زمان کلاس های آموزشی بسیاری در کلیسا برای مردم بی سواد، برگزار می شد و آموزه های کتاب مقدس در قالب داستان به آن ها منتقل می گشت. معمولا همین داستان ها و صحنه هایی از کتاب مقدس توسط استیند گلس، بر روی شیشه های به نمایش در می آمد و افراد با دیدن آن ها در مقابل چشمشان، به راحتی مطالب را فرا می گرفتند.
روند تکامل کیفی استیند گلس
استیند گلس ها، همواره به این کیفیتی که امروز مشاهده می کنید، نبودند و کاستی های بسیاری داشتند که مرور زمان اصلاح شد. در ابتدا حباب های موجود در آن ها باعث شکست نور می شد و از زیبایی انعکاس یکدست نور می کاست. بعدها این نواقص اصلاح شد اما این بار، شیشه ها از درخشش قبلی برخوردار نبودند و نور را به خوبی از خود عبور نمی دادند. در سال 1500 رنگ آمیزی و نقاشی شیشه های بیشتر شد و بدین ترتیب قدرت آن ها در عبوردهی نور کم تر گشت و همین مساله، استفاده از ان ها را کم تر و کم تر کرد، به طوری که به مدت 200 سال، استفاده از آن ها بسیار کم شده بود. بعد از گذشت سال ها و اتفاقات بسیار در جنگ جهانی اول، بعد از پایان جنگ، استفاده از این شیشه ها مجددا رواج یافت و با استفاده از تکنیک ها و ایده های جدید روز به روز بر کیفیتشان افزوده شد.
استیند گلس ها، اکنون وارد زندگی روزمره ی ما شده اند و کاربردهای بسیاری دارند که با مراجعه به سایت کاژه، می توانید انواع مختلف آن ها را ببینید و ایده های بسیار متنوعی در مورد محل کار یا زندگیتان به دست آورید.